به گزارش پایگاه اطلاع رسانی استبصار، دومین همایش از سلسله نشستهای تخصصی استبصار با عنوان بیدارگران در تاریخ ۹/۲/۱۴۰۰ از سوی پایگاه اطلاعرسانی استبصار و با همکاری کمیته فرهنگی آموزشی ستاد اربعین برگزار شد.
در این مراسم که در تجلیل از دکتر سید محمد تیجانی سماوی، عالم و مستبصر برجسته اهل تونس برگزار شده بود، دکتر عصام العماد، محقق و مستبصر یمنی، حجتالاسلام ملانوری، معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزههای علمیه، و حجتالاسلام روستاآزاد معاونت فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی درباره ابعاد شخصیتی و روشهای تبلیغی دکتر تیجانی سخن گفتند.
در این مراسم ابتدا دکتر عصام العماد با طرح این پرسش که علت تاثیرگذاری علامه تیجانی در حوزه تبلیغ و استبصار چه بوده است گفت: «قلم زیبا و گویای ایشان، دوری از زبان نخبگان و نزدیکی به زبان مردم عادی، سعه صدر فوق العاده، و عشق به حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و مراعات تقیه از مهمترین عوامل نفوذ بیان و آثار علامه تیجانی در عموم مردم بوده است.»
وی شناخت علامه تیجانی از طرف مقابل در مناظرات، عشق ایشان به انقلاب اسلامی، و استفاده همزمان از روش علمی و وجدانی در تبلیغ مکتب را از دیگر عوامل مهم در تاثیرگذاری ایشان عنوان کرد.
دکتر عصام العماد به اهمیت دادن علامه به تبلیغ تشیع و حضور پررنگ ایشان در سفرها و نشستهای تبلیغی با وجود بالا رفتن سن اشاره کردند و گفتند: «برخی مستبصرین حاضر نیستند درباره استبصار خود سخن بگویند یا بنویسند و اظهار میکنند که این موضوع مهم نیست. این نوعی کفران نعمت است. زیرا خدا بر ما منت نهاده و ما را هدایت کرده است. اما تیجانی قدرشناس بود.»
دکتر عصام العماد آخرین ویژگی مهم علامه تیجانی را تواضع شدید ایشان دانست و با بیان اینکه تواضع و صداقت در سراسر آثار علامه به چشم میخورد، مجموعه این ویژگیها را از مهمترین دلایلی دانست که باعث شد خداوند ایشان را برگزیند تا باعث هدایت میلیونها نفر شوند.
در ادامه این مراسم علامه تیجانی در سخنان کوتاهی با اشاره به آیه «وَإِنِّی لَغَفَّارٌ لِمَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَى»، با توجه به روایتی از امام صادق علیه السلام، «هدایت» را «هدایت به مکتب اهل بیت علیهم السلام» دانستند و گفتند: «شاید یکی از دلایل تاثیر کتاب ثم اهتدیت، اخلاص و صداقت نویسنده آن باشد. زیرا من عینا سفری را که داشتم بی کم و کاست نوشتم و راست گفتهاند که سخن کز دل برآید لاجرم بر دل نشیند.»
ایشان در ادامه با اشاره به کتابهای خود در تبلیغ تشیع افزودند: «ویژگی کتابهای بنده این است که «در آنها حتی از یک منبع شیعی استفاده نکردهام». بنابراین به برادران اهل سنت خود میگویم وقتی من توانستم هفده اثر را تماما از منابع خودمان بنویسم پس جا دارد که به کتب خود مراجعه کنیم و حقایقی را ببینیم که حکومتهای ظالمی چون امویان و عباسیان طی قرنها سعی در مخفی کردن آنها داشتند.
به برادران شیعه خود نیز میگویم که برادران اهل سنت شما مظلومند. آنها ناصبی و دشمن اهل بیت نیستند. بسیاری از آنان این حقایق را نمیدانند که اگر بدانند رو به مکتب اهل بیت میآورند. یعنی ما نباید همچون مکتب سلفی باشیم که سایرین را تکفیر کنیم بلکه به حکم آیه۹۴ سوره نساء عمل کنیم که میفرماید به آن کسی که اظهار اسلام کند نسبت کفر ندهید».
حجت الاسلام ملانوری، معاونت تبلیغ و امور فرهنگی حوزه ها نیز اخلاق خوب، سعه صدر، خاکی و مردمی بودن را از ویژگیهای بارز علامه تیجانی دانست و در تبیین ویژگیهای مبلغ موفق گفت: «آیه ۳۹ سوره احزاب درباره انبیای الهی میفرماید: «الذین یبلغون رسالات الله و لا یخشون احدا الا الله و کفی بالله حسیبا».
آنچه که دکتر تیجانی را تیجانی کرد همین سه نکتهای بود که در آیه آمده است. کلمه یبلغون استمرار را میرساند. علامه تیجانی برخلاف خیلیها در کارش مقاومت کرد و مستمرا برای مخاطبان گوناگون در مکان های مختلف تبلیغ کرد. دوم آنکه ایشان از کسی جز خدا نترسید، زیرا به هر حال کسی که مستبصر میشود و آن را در جهان اعلام میکند هرچه هم تقیه کند مورد هجمه قرار میگیرد و ترس دارد. ولی ثمره این دو این است که «و کفی بالله حسیبا». یعنی خدا حسابگر است و در دنیا و اخرت اجر خواهد داد. یکی از اجرهایی که خدا به ایشان داده این است که در این همه هجمه جهانی فقط یک کتاب ایشان توانسته تنها در افریقا بیش از دو میلیون نفر را شیعه کند.»
آخرین سخنران این مراسم حجت الاسلام روستاآزاد، معاون فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی بودند. ایشان با قدردانی از برگزار کنندگان این مراسم، ویژگی مهم شخصیت علامه تیجانی را شخصیت گفتگومحور ایشان معرفی کرد و گفت: «در تاریخ جهان اسلام مساله استبصار و گرایش به مکتب اهل بیت علیهم السلام جاری و ساری بوده، ولی بعد از ظهور آقای تیجانی مساله استبصار از جهش بسیار مضاعفی برخوردار شده و نمونه اش هم خود دکتر عصام العماد است که متاثر از شخصیت دکتر تیجانی بود. علت آن هم خصیصه گفتگومحور ایشان است. اگر گفتگوی بدون تعصب ایشان با آن استاد دانشگاه بغداد در آن سفر نبود و اگر گفتگوهای دوستانه و بیتعصب ایشان با بزرگان تشیع در نجف همچون شهید صدر و مرحوم آیتالله خویی نبود، قطعا ما امروز شاهد چنین پدیده مبارکی نبودیم.»
در پایان این مراسم تندیس همایش بیدارگران به رسم یادبود به علامه سید محمد تیجانی اهدا شد.
این برنامه به منظور رعایت شیوهنامههای بهداشتی با حضور تعداد محدودی میهمان برگزار شد، و به صورت همزمان از طریق سایت هیات آنلاین،تلویزیون اینترنتی عبرات، و صفحه اینستاگرام فارسی استبصار پخش شد.
همایش بیدارگران۲، دومین مراسم از سلسله نشستهای تخصصی پایگاه اطلاعرسانی استبصار است که در راستای قدردانی از فعالان ترویج تشیع برگزار میشود. نخستین همایش بیدارگران به منظور تجلیل از دکتر سهیل اسعد، مستبصر و مبلغ آرژانتینی در سال ۹۸ برگزار شده بود.
ومن الله توفیق
پایگاه اطلاع رسانی استبصار
www.estebsar.ir